top of page

Krüptovaluutade kajastamine raamatupidamises


Tavalised krüptovaluutad


Suurim eksiarvamus, millega raamatupidajad silmitsi seisavad, on see, et krüptovaluuta on raha või finantsinstrumendid. Ei.


Krüptovaluutad ei vasta ei raha ega finantsinstrumentide kriteeriumidele, ning seda kajastatakse järgmiselt:


1. kui krüptovaluutat hoitakse edasimüügi eesmärgil (krüptovaluutat ostetakse kauplemise eesmärgil), siis tuleks selline krüptovaluuta kajastada varuna (õiglane väärtus, millest on maha arvatud müügiga seotud kulud).


2. kui krüptovaluutat hoitakse investeerimise eesmärgil, siis kajastatakse sellist vara immateriaalse varana (õiglane väärtus või soetusmaksumus). Õiglase väärtuse ümberhindlusi kajastatakse kasumiaruandes (kui seda vähendatakse) või koondkasumis (kui seda suurendatakse).


Erandid


On ka erandjuhtumeid, kui krüptovaluutasid võib lugeda finantsinstrumentideks. See on lubatud juhul, kui krüptovaluuta vastab finantsinstrumentide kriteeriumidele (IFRS 9).


Mõnel juhul annavad teatud tokenid õiguse saada toodetelt allahindlusi. Sellised tokenid kajastatakse sel juhul nende kaupade ettemaksuna.


Video & Artikkel


Olen koostanud sellel teemal üksikasjalikuma artikli. Artikli leiab raamatupidajate ajakirjast (RUP): venekeelne artikkel & eesti keeles.


Loengut krüptovaluutade kajastamise kohta leiab siit (loeng on venekeelne).




25 views0 comments

Comments


bottom of page